Wat kun je bij ons beleven, zien en doen?

Cosmos sterrenwacht 300

RONDLEIDINGEN ♦ PLANETARIUM ♦ OBSERVATORIUM ♦ ONTDEKZALEN  STERRENTUIN
In het typische Twentse landschap, niet ver van Ootmarsum, ligt aan het riviertje de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, expositiezalen en de grote telescoop een prachtig bezoekerscentrum. 

Wilt u ons bezoeken? Dat kan...

Lees meer...

Elke zaterdagavond Super Sterrenkijkavond

De Andromedanevel. Dit wil je toch met je eigen ogen van dichtbij zien.

De sterrenwacht organiseert elke zaterdagavond een Super Sterrenkijkavond! De laatste zaterdagavond van de maand is er een speciale "kindersterrenkijkavond". Tijdens de Super Sterrenkijkavond is er een interessante lezing, een bezoek aan het planetarium en bij helder weer kijken door de grote telescoop. Ook tijdens bewolkt weer is de kijkavond een bezoek meer dan waard, er valt genoeg te beleven en te doen.

De avond begint ...

Lees meer...

Elke zondagmiddag raketten bouwen

waterraket_small

De Cosmos sterrenwacht organiseert elke zondagmiddag een leuk kinderprogramma. Kinderen kunnen een prachtige waterraket bouwen. Een waterraket is een raket gemaakt van een petfles, een limonadefles. De voortstuwing vindt plaats door de petfles voor ongeveer 1/3 te vullen met water en de rest van de fles onder druk te zetten met behulp van een pomp. De fles wordt ondersteboven gelanceerd. Door de druk van het water gaat de raket omhoog.

Het wereldrecord staat op 615 meter! Zo ho...

Lees meer...

Voorjaarsvakantie: Op zoek naar de chocolade planeet

chokolade planeet klein

De sterrenwacht toont in de voorjaarsvakantie speciaal voor kinderen de prachtige, educatieve film “ Op zoek naar de chocolade planeet”. De film is te zien in het planetarium van de sterrenwacht. In het planetarium wordt het beeld geprojecteerd op een grote halve koepel waardoor je een rondom projectie krijgt. Je ziet het beeld dus boven je! Dit ziet er heel erg spectaculair uit.

Als gevo...

Lees meer...

Zaterdagavond 27 februari: Kindersterrenkijkavond Cosmos sterrenwacht

maan boom

Op zaterdagavond 27 februari organiseert de sterrenwacht wederom een Kindersterrenkijkavond. Kids zijn die avond de baas in de sterrenwacht! We hopen natuurlijk dat het helder is, want gelukkig is het in Lattrop nog wel echt donker! En je hebt geluk want één van de mooiste objecten van de sterrenhemel is die avond te zien: de Maan!

Wat is er ...

Lees meer...

Zaterdagavond 12 maart: Nationale Sterrenkijkdag

Jupiter 300 200

Op zaterdagavond 12 maart organiseert de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop voor de 39ste keer de Nationale Sterrenkijkdag. In heel Nederland openen sterrenwachten dit weekend hun deuren voor de bezoeker. De nadruk ligt op het kijken naar de sterrenhemel. De avond begint met een presentatie over het zonnestelsel, het heelal en ruimtevaart. Fraaie foto’s en mooie filmpjes tonen jong en oud het prachtige heelal.

In het digit...

Lees meer...

Zondag 17 april: Challenge dag – grote wedstrijd bruistablet raket lanceren!

logo-c3

De sterrenwacht organiseert samen met Stichting C3 op zondag 17 april een grote wedstrijd “bruistablet raket lanceren”. Bij het experiment “De Bruisraket” lanceer je je eigen ontworpen raket de lucht in.

Dit gebeurt doordat je wa...

Lees meer...

9 mei 2016: Mercuriusovergang over de Zon

mercury_transit_compare

Op maandag 9 mei 2016 zal tussen 13:12 en 20:41 uur de planeet Mercurius voor de Zon langs trekken. Deze Mercuriusovergang zal ongeveer 7 uur duren waarbij Mercurius als een klein zwart stipje te zien is. Vanuit Nederland is de overgang helemaal zichtbaar.

Lees meer...