Wat kun je bij ons beleven, zien en doen?

Cosmos sterrenwacht 300

RONDLEIDINGEN ♦ PLANETARIUM ♦ OBSERVATORIUM ♦ ONTDEKZALEN  STERRENTUIN
In het typische Twentse landschap, niet ver van Ootmarsum, ligt aan het riviertje de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, expositiezalen en de grote telescoop een prachtig bezoekerscentrum. 

Wilt u ons bezoeken? Dat kan...

Lees meer...

Elke zaterdagavond Sterrenkijkavond

De Andromedanevel. Dit wil je toch met je eigen ogen van dichtbij zien.

De sterrenwacht organiseert elke zaterdagavond een sterrenkijkavond! Tijdens de sterrenkijkavond is er een interessante lezing, een bezoek aan het planetarium en bij helder weer kijken door de grote telescoop. Ook tijdens bewolkt weer is de kijkavond een bezoek meer dan waard, er valt genoeg te beleven en te doen. Regelmatig zijn er ook speciale kindersterrenkijkavonden, die worden apart aangekondigd. 

De avo...

Lees meer...

Elke zondagmiddag raketten bouwen

waterraket_small

De Cosmos sterrenwacht organiseert elke zondagmiddag een leuk kinderprogramma. Kinderen kunnen een prachtige waterraket bouwen. Een waterraket is een raket gemaakt van een petfles, een limonadefles. De voortstuwing vindt plaats door de petfles voor ongeveer 1/3 te vullen met water en de rest van de fles onder druk te zetten met behulp van een pomp. De fles wordt ondersteboven gelanceerd. Door de druk van het water gaat de raket omhoog.

Het wereldrecord staat op 615 meter! Zo h...

Lees meer...

9 mei 2016: Mercuriusovergang over de Zon

mercury_transit_compare

Op maandag 9 mei is vanuit Nederland een zeer bijzonder zeldzaam hemelverschijnsel zichtbaar. De kleine planeet Mercurius beweegt dan voor de Zon langs. Dit zal gebeuren tussen 13:12 en 20:41. Deze Mercuriusovergang zal ongeveer 7 uur duren waarbij Mercurius als een klein zwart stipje te zien is. Vanuit Nederland is de overgang helemaal zichtbaar. De sterrenwacht zal de hele dag geopend zijn om dit fenomeen te bekijken.

Er sta...

Lees meer...

Meivakantie programma

raket

De sterrenwacht heeft in de meivakantie, van zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei een speciaal programma voor jong en oud. 

Raketten bouwen
Maak van een plastic fles een prachtige raket en lanceer die al knallend en water spuitend de lucht in. Megacool! De raket mag je natuurlijk meenemen naar huis. Vergeet niet om een plastic fles mee te nemen. De sterrenwacht heeft ze eventueel ook.

D...

Lees meer...