Educatief, interactief en heel erg leuk. Overdag en ‘s avonds!

In het typische Twentse landschap, niet ver van Ootmarsum, ligt aan het riviertje de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, expositiezalen en de grote telescoop een prachtig bezoekerscentrum. Wilt u ons bezoeken? Dat kan. U bent welkom tijdens de reguliere openingstijden. Groepen en scholen zijn ook welkom buiten openingstijden. U moet wel even een afspraak maken.

 

Filmzaal Multimediazaal – filmzaal
In de zaal vertonen we indrukwekkende films en bieden we ook prachtige live programma’s. De rondleider neemt u mee op reis door het heelal en vertelt met behulp van prachtige afbeeldingen en filmpjes allerlei interessante wetenswaardigheden. Voor jong en oud een indrukwekkende ervaring.
Planetarium Planetarium
In het planetarium staat een sterrenhemelprojector, die het beeld op de binnenkant van de koepel projecteert. U krijgt het idee dat u onder een echte sterrenhemel zit. De rondleider vertelt allerlei wetenswaardigheden over de sterrenhemel. Hoe zijn de sterrenbeelden ontstaan en waar staan ze? Ook maakt u een uitstapje naar de eventueel zichtbare planeten en de Maan.
Telescoop Observatorium
In de  koepel staat een grote computergestuurde telescoop. De telescoop is een van de grootste van Nederland. Met deze telescoop kunt u allerlei objecten bekijken, zoals  kraters en bergen op de maan en de ringen van Saturnus. Als het echt helder weer is, kunt u ook naar andere verre werelden, zoals sterrenstelsels en sterrenhopen kijken.
Doezaal Doe en expositiezalen
Cosmos beschikt over twee grote extra zalen. De ene zaal is ingericht als een doezaal. Kinderen kunnen hier op vastgestelde tijden lekker knutselen. De andere zaal wordt gebruikt als expositiezaal. Hier kunt u onder andere kennis maken met het fenomeen gezichtsbedrog.
Sterrentuin Sterrentuin
In de sterrentuin is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke materialen. De paden zijn verhard met schelpen. In de tuin vindt u planten die voorkomen in het stroomdal van het riviertje de Dinkel, dat langs de sterrenwacht stroomt. Achterin de tuin staat de ‘Gosemeijerkoepel’. Dit gebouw stond aan de wieg van de Sterrenwacht, waar de heer Henny Gosemeijer in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn sterrenwachtactiviteiten begon.
Sterrenterras Sterrenterras
Cosmos beschikt over een fraai terras, dat grenst aan de sterrentuin. Hier kunt u heerlijk vertoeven en een kopje koffie of frisdrank nuttigen. Bij slecht weer heeft u de mogelijkheid om dit binnen in de gezellige foyer te doen. U heeft een prachtig uitzicht op de sterrentuin. Voor de kinderen is er een educatieve speeltuin.

FacebookTwitterGoogle+Delen