Wat kun je bij ons beleven, zien en doen?

Cosmos sterrenwacht 300

RONDLEIDINGEN ♦ PLANETARIUM ♦ OBSERVATORIUM ♦ ONTDEKZALEN  STERRENTUIN
In het typische Twentse landschap, niet ver van Ootmarsum, ligt aan het riviertje de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, expositiezalen en de grote telescoop een prachtig bezoekerscentrum. 

Wilt u ons bezoeken? Dat kan...

Lees meer...

Elke zaterdagavond Super Sterrenkijkavond

De Andromedanevel. Dit wil je toch met je eigen ogen van dichtbij zien.

De sterrenwacht organiseert elke zaterdagavond een Super Sterrenkijkavond! De laatste zaterdagavond van de maand is er een speciale "kindersterrenkijkavond". Tijdens de Super Sterrenkijkavond is er een interessante lezing, een bezoek aan het planetarium en bij helder weer kijken door de grote telescoop. Ook tijdens bewolkt weer is de kijkavond een bezoek meer dan waard, er valt genoeg te beleven en te doen.

De avond begint ...

Lees meer...

Elke zondagmiddag raketten bouwen

waterraket_small

De Cosmos sterrenwacht organiseert elke zondagmiddag een leuk kinderprogramma. Kinderen kunnen een prachtige waterraket bouwen. Een waterraket is een raket gemaakt van een petfles, een limonadefles. De voortstuwing vindt plaats door de petfles voor ongeveer 1/3 te vullen met water en de rest van de fles onder druk te zetten met behulp van een pomp. De fles wordt ondersteboven gelanceerd. Door de druk van het water gaat de raket omhoog.

Het wereldrecord staat op 615 meter! Zo ho...

Lees meer...

Zaterdagavond 28 november: Kindersterrenkijkavond

Maan kraters 300 200

Op zaterdagavond 28 november organiseert de sterrenwacht wederom een Kindersterrenkijkavond. Kids zijn die avond de baas in de sterrenwacht! Wat is er allemaal te doen? We beginnen met een voorstelling in de filmzaal. Cosmos medewerker Arnold Tukkers neemt je mee op een doldwaze reis. Je ziet dingen die eigenlijk niet kunnen. Via een multimediavoorstelling maak je kennis met het fenomeen gezichtsbedrog. Hierbij ontdekt je spectaculaire optische illusies, dansende lijnen, scheve cirkels, vreemde patronen, rare voorwerpen, en heel veel andere visuele trucs. Je zult bijna letterlijk op je kop gaan staan. Voor iedereen een onvergetelijke ervaring.

Da...

Lees meer...

Zaterdag 12 december: kijkavond met lezing over de winterzonnewende

Zonnewende 300 200

Op 21 december begint de astronomische winter. Laat dit nou dit jaar niet zo zijn, want de winter begint op 22 december en wel om 5.48 uur precies! De weerkundige winter begint echter op 1 december. Snapt u het nog? Wij weten er alles over en vertellen u graag hoe het zit. Daarom organiseert de sterrenwacht een speciale avond over dit onderwerp en wel op zaterdagavond 12 december.

C...

Lees meer...

Kerstvakantie in de sterrenwacht

Stellarium orion

Kom in Kerstsfeer onder de sterrenhemel tijdens een bezoek in de Kerstvakantie aan de sterrenwacht. In de Kerstvakantie is de sterrenwacht geopend met een speciaal programma voor jong en oud. 

Overdag kun je o.a. sterren kijken in het planetarium. Het planetarium is een grote koepel. Aan de binnenkant van de koepel wordt de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Je leert een aantal sterrenbeelden kennen, we zien de maan opkomen, de Melkweg en andere sterrenstelsels. Het hele universum is hier te zien!

I...

Lees meer...

Zaterdagavond 26 december: Winterse Sterrenkijkavond

maan boom

Op zaterdagavond 26 december (2e Kerstdag) organiseert de sterrenwacht een speciale Winterse Sterrenkijkavond. Altijd al de sterrenwacht willen bezoeken, grijp dan nu uw kans. Vooral de wintermaanden zijn erg geschikt om de sterrenhemel te bespieden. En we hebben geluk, de Maan is met al zijn pracht en praal te zien.

U...

Lees meer...

Zondag 17 april: Challenge dag – grote wedstrijd bruistablet raket lanceren!

logo-c3

De sterrenwacht organiseert samen met Stichting C3 op zondag 17 april een grote wedstrijd “bruistablet raket lanceren”. Bij het experiment “De Bruisraket” lanceer je je eigen ontworpen raket de lucht in.

Dit gebeurt doordat je wa...

Lees meer...

9 mei 2016: Mercuriusovergang over de Zon

mercury_transit_compare

Op maandag 9 mei 2016 zal tussen 13:12 en 20:41 uur de planeet Mercurius voor de Zon langs trekken. Deze Mercuriusovergang zal ongeveer 7 uur duren waarbij Mercurius als een klein zwart stipje te zien is. Vanuit Nederland is de overgang helemaal zichtbaar.

Lees meer...