Wat kun je bij ons beleven, zien en doen?

Cosmos sterrenwacht 300

RONDLEIDINGEN ♦ PLANETARIUM ♦ OBSERVATORIUM ♦ ONTDEKZALEN  STERRENTUIN
In het typische Twentse landschap, niet ver van Ootmarsum, ligt aan het riviertje de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, expositiezalen en de grote telescoop een prachtig bezoekerscentrum. 

Wilt u ons bezoeken? Dat kan...

Lees meer...

Elke dinsdag en woensdag in juli en augustus raketten bouwen!

raket

Bouw van een plastic fles een super coole raket en schiet hem met water de lucht in! Elke dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur.
 

En ver...

Lees meer...

Zomerse sterrenkijkavonden: Woensdag 22 en 29 juli, 5, 12 en 19 augustus. Zaterdag 25 juli, 1, 8, 15 en 22 augustus

Telescoop cosmos sterrenwacht met achtergrond 300

Omdat in de zomer de zon laat onder gaat en het dus laat donker wordt, kun je vroeg op de avond helaas niets zien door een telescoop. Daarom organiseert de Cosmos sterrenwacht in Lattrop een aantal extra zomerse sterrenkijkavonden die later beginnen dan de reguliere kijkavonden. De sterrenwacht is dan om 21.30 uur geopend en het programma begint om 22.00 uur.

D...

Lees meer...

Zaterdag 18 juli: lezing ruimtemissie New Horizons naar Pluto

350px-New_horizons

Op 14 juli zal de ruimtesonde New Horizons aankomen bij de dwergplaneet Pluto. Een belangrijke dag voor de ruimtevaart. NASA lanceerde deze onbemande missie in januari 2006. Na een lange reis, met een snelheid van meer dan 15 kilometer per seconde, komt de sonde nu steeds dichter bij Pluto. Op 14 juli zal het ruimteschip aankomen bij Pluto en zijn manen Charon, Nix, Hydra, Kerberos en Styx. De sterrenwacht besteed hier op zaterdagavond 18 juli aandacht aan d.m.v. een lezing. 

De New Horiz...

Lees meer...

12/13 augustus: veel vallende sterren te zien! Kom ze bekijken bij de sterrenwacht.

Perseiden-600-x-400

In de nacht van woensdag  12 op donderdag 13 augustus zijn er veel vallende sterren te zien. Het is de nacht van de Perseïden. Genoemd naar het sterrenbeeld van waaruit de vallende sterren lijken te komen. De Perseïden-zwerm is de bekendste meteorenzwerm. Vooral door de meestal mooie zomernachten is het kijken naar vallende sterren een waar genoegen, bij gunstige weersomstandigheden zijn die nacht vele vallende sterren te zien. De sterrenwacht maakt hier weer een waar feest van.

Wat kunt u verwac...

Lees meer...

Maandag 28 september maansverduistering live

maaneclips thumb

In de nacht van zondag op maandag 27/28 september is er in Nederland een spectaculaire totale maansverduistering te zien. Cosmos Sterrenwacht zal deze verduistering samen met www.astronomylive.com live gaan uitzenden via het internet. Astronomylive.com is een project van oud Cosmos medewerker Sander Klieverik. Cosmos en Sander slaan de handen dus ineen voor deze live uitzending. 

Tijden...

Lees meer...

Zondag 4 oktober: Cosmos sterrenwacht TAY Wetenschapsdag 2015

Logo_RGB_WvdW 300

De sterrenwacht organiseert op zondag 4 oktober samen met Twente Academy Young (TAY) de wetenschapsdag 2015. TAY is het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente. TAY zorgt voor de verbinding tussen basisonderwijs en de wereld van wetenschap en technologie. Jonge kinderen zijn van nature ontzettend nieuwsgierig en avontuurlijk. Cosmos en TAY wil graag deze verwondering levendig houden door tijdens de wetenschapsdag op een leuke en interactieve manier kinderen in contact te laten komen met de verrassende wereld van wetenschap en techniek.

Tay or...

Lees meer...

Elke zaterdagavond Super Sterrenkijkavond

De Andromedanevel. Dit wil je toch met je eigen ogen van dichtbij zien.

De sterrenwacht organiseert elke zaterdagavond een Super Sterrenkijkavond! De laatste zaterdagavond van de maand is er een speciale "kindersterrenkijkavond". Tijdens de Super Sterrenkijkavond is er een interessante lezing, een bezoek aan het planetarium en bij helder weer kijken door de grote telescoop. Ook tijdens bewolkt weer is de kijkavond een bezoek meer dan waard, er valt genoeg te beleven en te doen.

De avond begint met e...

Lees meer...