Wat kun je bij ons beleven, zien en doen?

Cosmos sterrenwacht 300

RONDLEIDINGEN ♦ PLANETARIUM ♦ OBSERVATORIUM ♦ ONTDEKZALEN  STERRENTUIN
In het typische Twentse landschap, niet ver van Ootmarsum, ligt aan het riviertje de Dinkel de Cosmos Sterrenwacht. Met een planetarium, filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, expositiezalen en de grote telescoop een prachtig bezoekerscentrum. 

Wilt u ons bezoeken? Dat kan...

Lees meer...

Elke zaterdagavond Super Sterrenkijkavond

De Andromedanevel. Dit wil je toch met je eigen ogen van dichtbij zien.

De sterrenwacht organiseert elke zaterdagavond een Super Sterrenkijkavond! De laatste zaterdagavond van de maand is er een speciale “kindersterrenkijkavond”. Tijdens de Super Sterrenkijkavond is er een interessante lezing, een bezoek aan het planetarium en bij helder weer kijken door de grote telescoop. Ook tijdens bewolkt weer is de kijkavond een bezoek meer dan waard, er valt genoeg te beleven en te doen.

De avond be...

Lees meer...

Zaterdag en zondag 26 en 27 september: kom een telescoop spiegel slijpen.

telescoop spiegel

Moderne telescopen zijn vaak spiegeltelescopen. Vroeger was het een echt ambacht, het slijpen van zo’n telescoop spiegel. Een ambacht dat tegenwoordig bijna niet meer bestaat. De Cosmos sterrenwacht in Lattrop geeft bezoekers van de sterrenwacht op zaterdag 26 en zondag 27 september de kans om mee te slijpen aan zo’n telescoop spiegel.

In de st...

Lees meer...

Zaterdagavond 26 september: Kindersterrenkijkavond

moon clouds

Op zaterdagavond 26 september organiseert de sterrenwacht wederom een Kindersterrenkijkavond. Kids zijn die avond de baas in de sterrenwacht! We hopen natuurlijk dat het helder is, want gelukkig is het in Lattrop nog wel echt donker! En je hebt geluk want één van de mooiste objecten van de sterrenhemel is die avond te zien: de Maan! 

Wat is er allemaal t...

Lees meer...

Zondag 27 september: lezing geschiedenis van de telescoop

Newtons_Telescope

Weet u dat de telescoop een Nederlandse uitvinding is? Weet u dat de uitvinder de Zeeuw Hans Lipperhey is? Weet u dat er een telescoop in aanbouw is met een spiegeldiameter van 40 meter? Of het antwoord nu “nee” of “ja” is, er valt heel wat te leren over de geschiedenis van de telescoop.

De Cosmos sterrenwac...

Lees meer...

Maandag 28 september: maansverduistering live

maaneclips thumb

In de nacht van zondag op maandag 27/28 september is er in Nederland een spectaculaire totale maansverduistering te zien. Cosmos Sterrenwacht zal deze verduistering samen met www.astronomylive.com live gaan uitzenden via het internet. Astronomylive.com is een project van oud Cosmos medewerker Sander Klieverik. Cosmos en Sander slaan de handen dus ineen voor deze live uitzending. 

Tijden...

Lees meer...

Zondag 4 oktober: Cosmos sterrenwacht TAY Wetenschapsdag 2015

Logo_RGB_WvdW 300

De sterrenwacht organiseert op zondag 4 oktober samen met Twente Academy Young (TAY) de wetenschapsdag 2015. TAY is het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente. TAY zorgt voor de verbinding tussen basisonderwijs en de wereld van wetenschap en technologie. Jonge kinderen zijn van nature ontzettend nieuwsgierig en avontuurlijk. Cosmos en TAY wil graag deze verwondering levendig houden door tijdens de wetenschapsdag op een leuke en interactieve manier kinderen in contact te laten komen met de verrassende wereld van wetenschap en techniek.

Tay or...

Lees meer...

Zaterdag 24 oktober: Nacht van de nacht. Kom sterren kijken!

Banner nacht van de nacht_200

Op zaterdagavond 24 oktober vindt in heel Nederland de Nacht van de Nacht plaats. Met vele zinnenprikkelende activiteiten vragen Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. De boodschap: Laat het donker donker. Ook de sterrenwacht doet natuurlijk mee aan dit evenement, sterren kijken willen we tenslotte allemaal, en we hebben geluk want Cosmos ligt vlakbij het donkerste plaatsje van Nederland en dat is Ootmarsum.

D...

Lees meer...