Openingstijden Pasen en meivakantie

Openingstijden Meivakantie 26 april t/m 5 mei
Alle dagen behalve de vrijdag van 13.00 – 17.00 uur
Woensdag en zaterdagavond 21.30 – 23.30 uur*
* dit is zijn speciale kijkavonden. Klik hier voor het programma.

Lees meer...

Sterrenwacht meivakantie programma

SterrenplankjeDe sterrenwacht heeft tijdens de meivakantie (26 april t/m 5 mei) een speciaal programma voor jong en oud. Er zijn speciale rondleidingen in het planetarium en in de filmzaal. Met speciaal apparatuur kun je naar de zon kijken. Kinderen kunnen elke middag gaan knutselen in de doe-zaal.

Overdag turen naar de sterrenhemel, kan dat? Ja dat kan! Zelfs als het buiten stormt en de regen met bakken uit de lucht valt kun je in de sterrenwacht kijken naar de sterrenhemel. En wel in het indrukwekkende planetarium. Tijdens een boeiende voorstelling van ongeveer een half uur ga je op zoek naar de sterrenbeelden die deze maand te zien zijn. Ook de planeten komen voorbij en de maan.

In de grote filmzaal duiken we met ons allen het verre heelal in. Door middel van een prachtige presentatie, of een leuke film, brengen we een bezoek aan het zonnestelsel, vliegen met raketten naar verre nevels en sterrenhopen, en kijken we of er elders in het heelal een mogelijkheid tot leven is.

Heb je wel eens een mega grote telescoop gezien? Dat kan bij de sterrenwacht. In het observatorium van de sterrenwacht staat de indrukwekkende telescoop. Het computer gestuurde instrument is het toppunt van techniek. Met de telescoop kunnen we dieper het heelal in kijken dan ooit voorheen. Met speciaal apparatuur kun je ook naar de zon kijken.

Kinderen kunnen elke middag gaan knutselen in de doe-zaal. Ga bezig met houten sterretjes, plankjes, verf en houtlijm en maak een prachtig 3d schilderij van je eigen sterrenbeeld of een fantasie sterrenbeeld.

Lees meer...

Woensdag 30 april en zaterdag 3 mei: planeten nachten!

Mars Jupiter en Saturnus

In de meivakantie, op woensdagavond 30 april en zaterdagavond 3 mei, pakt de sterrenwacht groots uit met de “Cosmos planetennachten”. Er zijn maar liefst 3 planeten goed te zien, Mars, Jupiter en Saturnus. Ook de maan is zichtbaar aan de sterrenhemel. De telescopen in de sterrenwacht worden dus op maar liefst vier schitterende hemelobjecten gericht.

Het hoogtepunt van de avond is natuurlijk het kijken door verschillende telescopen naar de planeten en de maan. Zo staat in de koepel van Cosmos één van de grootste telescopen van Nederland. Op het dakterras staan verschillende telescopen opgesteld waar u door mag kijken.

De rode planeet Mars is van alle planeten in het zonnestelsel de planeet die het meest tot de verbeelding spreekt. Af en toe is Mars ook heel erg goed te zien door een telescoop. Op dit moment is dit ook het geval en is Mars de hele avond en nacht te zien als een heldere oranje/rode stip in het sterrenbeeld Maagd.

De planeet Jupiter staat in het sterrenbeeld Tweelingen. De planeet kenmerkt zich door de grote rode vlek, een enorme wervelstorm die al honderden jaren te zien is. Ook de vier grote manen van de planeet zijn zichtbaar in de telescoop.

Saturnus is de beroemde planeet met de ringen. De ringen zien er zelfs in een kleine telescoop indrukwekkend uit. Saturnus is daarom de mooiste planeet van het zonnestelsel.

De maan blijft altijd boeien. De kraters, woestijnen en bergen kun je met een telescoop van dichtbij bekijken. Alsof u met een raket boven het maanoppervlak vliegt, zo goed zijn ze te zien. De maan is op zaterdagavond nog even te zien.

De avond begint met een boeiende lezing over het zonnestelsel. Natuurlijk komen de zichtbare planeten voorbij, maar ook kometen en vallende sterren.

Mocht het bewolkt zijn dan is er altijd nog de sterrenhemel in het planetarium. Kijk links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien.

De avond is geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Lees meer...