De sterrenwacht overdag bezoeken? Ook dat kan!

Cosmos sterrenwacht 300

De sterrenwacht is niet alleen ’s avonds een boeiend uitje. Ook overdag is er van alles te beleven. Een veel gehoorde vraag is “valt er overdag wel iets te zien door de telescoop?”.  Het antwoord is ja! Mits het helder is natuurlijk. Overdag bekijken we de dichtstbijzijnde ster: onze zon! Op de zon kun je o.a. de zonnevlekken met een speciale telescoop goed zien.

Maar er is natuurli...

Lees meer...

Elke zaterdagavond Sterrenkijkavond

De Andromedanevel. Dit wil je toch met je eigen ogen van dichtbij zien.

De sterrenwacht organiseert elke zaterdagavond een sterrenkijkavond! Tijdens de sterrenkijkavond is er een interessante lezing, een bezoek aan het planetarium en bij helder weer kijken door de grote telescoop. Ook tijdens bewolkt weer is de kijkavond een bezoek meer dan waard, er valt genoeg te beleven en te doen. Regelmatig zijn er ook speciale kindersterrenkijkavonden, die worden apart aangekondigd. 

De avo...

Lees meer...

Herfstvakantie programma: Mars Rocks. Win een telescoop!

mars rocks

Tijdens de herfstvakantie (zaterdag 15 oktober t/m zondag 23 oktober) heeft de sterrenwacht een spannend programma waarin Mars de hoofdrol speelt. Je kunt o.a een prachtige telescoop winnen met de “blij met een ei” wedstrijd.

We hebben allemaal kunnen zien hoe ruimtesondes veilig op Mars kunnen landen, ze maken daarbij o.a. gebruik van een airbag! Ben jij in staat om een ei zo te verpakken dat je het ei van grote hoogte kunt laten vallen zonder dat het stuk gaat? Laat hierbij je hersenen kraken, maak gebruik van je creativiteit, en laat het ei veilig landen.

Je mag daarbij gebruik maken van allerlei materialen die beschikbaar zijn in de sterrenwacht zoals papier en plastic...

Lees meer...

Zaterdag 29 oktober: Nacht van de nacht

Webbanner_Wij-doen-mee_Sterren-kijken_300x250px

Op zaterdagavond 29 oktober vindt in heel Nederland de Nacht van de Nacht plaats. Met vele zinnenprikkelende activiteiten vragen Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. De boodschap: Laat het donker donker. Ook de sterrenwacht doet natuurlijk mee aan dit evenement, sterren kijken willen we tenslotte allemaal, en we hebben geluk want Cosmos ligt vlakbij het donkerste plaatsje van Nederland en dat is Ootmarsum. En omdat de maan op 29 oktober niet te zien is, is het extra donker!

D...

Lees meer...

Zondag 13 november: Museum Jeugd Universiteit

metoor-groen

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen. Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. 

Op zondag 13 november is er een MJU lezing bij de sterrenwacht: Wanneer ku...

Lees meer...

Zaterdagavond 12 november: Kindersterrenkijkavond

super-maan

Op zaterdagavond 12 november organiseert de sterrenwacht in Lattrop een kindersterrenkijkavond. Kids zijn de baas in de sterrenwacht! We hopen natuurlijk dat het helder is, want gelukkig is het in Lattrop nog wel echt donker! En je hebt geluk want één van de mooiste objecten van de sterrenhemel is die avond te zien: de Maan! Er is in november iets bijzonders met de Maan. De volle maan op 14 november wordt niet alleen de grootste en helderste supermaan van het jaar, maar ook de grootste van de eeuw tot nu toe. Pas in 2029 is hij weer zo groot. De supermaan kan tot wel 14% groter en 30% helderder zijn dan een normale Maan. Tijdens een speciale lezing vertellen we jou er alles over.

Dan gaan we naar het...

Lees meer...