Inschrijvingen MuseumJeugdUniversiteit weer van start!

Van archeologen tot kwantumkenners en van T.rex-specialisten tot kinderboekenschrijvers: wetenschappers en experts staan klaar om al je vragen te beantwoorden bij musea in heel Nederland! Ook de sterrenwacht is van de partij! Het lijkt misschien nog ver weg, maar na de zomer starten er nieuwe spannende, bijzondere en grappige collegereeksen over allerlei onderwerpen. En inschrijven kan nu al!

Was de T.rex een grote nijdige kip?
LOCATIE:NATURA DOCET WONDERRYCK TWENTE
Type: hoorcollege
Expert: Eric Mulder
Datum: 12 november 2017 11:00

Meer dan een kwart eeuw geleden was de spectaculaire tentoonstelling “Dino’s in Denekamp” te zien in Natura Docet. Sinds die tijd is er heel wat meer over deze spannende dieren bekend geworden. Hoog tijd om met een frisse blik naar deze tot verbeelding sprekende dieren te kijken! Wat hebben dino’s en vogels met elkaar te maken? Was de Tyrannosaurus eigenlijk niet een soort grote nijdige kip? Waarom zijn de voorpoten van Trix (de T.rex van Naturalis) en die van haar soortgenoten zo klein? Dr. Eric Mulder is paleontoloog en conservator van Natura Docet Wonderryck Twente en beantwoordt deze vragen. Ook illustreert hij zijn interactieve verhaal met een verse kip.

Hoe komt het dat je moet plassen?
LOCATIE:OYFO TECHNIEKMUSEUM
Type: hoorcollege
Expert: Jessica Vriesema
Datum: 19 november 2017 11:00

We moeten allemaal geregeld plassen. Maar waarom plas je eigenlijk? Hoe vaak plas je op een dag en plassen we allemaal even veel? Hoe komt het dat je kunt plassen? En wat hebben je hersenen hiermee te maken? Een hele hoop vragen waar urologen, vroeger ‘piskijkers’ genoemd, een antwoord op kunnen geven. Jessica Vriesema is uroloog en werkt bij de Ziekenhuis Groep Twente, gevestigd in Hengelo en Almelo. Zij weet veel te vertellen over urologie. We nemen samen met haar een kijkje nemen in de kliko van ons lichaam.

Hoe is het leven op aarde ontstaan?
LOCATIE:COSMOS STERRENWACHT
Type: hoorcollege
Expert: Jan van Maarseveen
Datum: 26 november 2017 11:00

Ons zonnestelsel met haar planeten is ongeveer 4,6 miljard jaar oud. Al kort daarna ontstond het eerste leven. Tijdens dit college legt chemicus Jan van Maarseveen uit hoe uit héle kleine bouwsteentjes (moleculen) het leven spontaan is ontstaan. Door evolutie werd het leven steeds ingewikkelder. We beginnen te kijken naar het leven van nu en draaien dan de film van de evolutie terug.

 

Meer informatie en opgeven voor de colleges kan via de MJU website:
https://www.museumjeugduniversiteit.nl/collegereeksen/twentse-musea-2017-najaar/

Print Friendly, PDF & Email