Maandag 21 januari: totale maansverduistering

Na de fraaie totale maansverduistering van 27 juli 2018 vindt er weer een totale maansverduistering plaats en wel op maandag 21 januari. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. De Maan kleurt dan donkerrood. De sterrenwacht is vanaf 04.00 uur (‘s nachts) geopend om dit hemelse nachtelijke spektakel te bewonderen. De maansverduistering begint om 04.36 uur (let op dit is dus in de nacht van zondag op maandag 20/21 januari).

Tijdens de totaliteit, die duurt van 05:41 tot 06:43 uur is de Maan helemaal verduisterd. Een beetje zonlicht valt nog wel op de Maan, de Maan kleurt dan rood. Dit duurt ongeveer 100 minuten. Na 06.43 uur valt er weer zonlicht op de Maan en wordt de Maan beetje bij beetje weer helderder. Ook dit gedeelte, het toenemen van het licht, is een mooi schouwspel.

Met het blote oog is de verduistering een bijzonder fraai gezicht. Vanaf het dakterras en het observatorium van de sterrenwacht kunt u het spektakel prima volgen. Er staan verschillende telescopen op de Maan gericht. Stelt u zich een rode Maan voor boven het Twentse landschap, een mystiek spektakel!

De maansverduistering is zichtbaar door verschillende telescopen in het observatorium en op het dakterras. Vergeet daarbij niet uw eigen verrekijker mee te nemen, ook daarmee is het prima te zien. Het laatste gedeelte van de verduistering is net niet zichtbaar vanaf de sterrenwacht omdat de Maan dan achter de bomen staat. Dan draaien we onze telescopen naar het oosten waar de super heldere planeten Venus en Jupiter zichtbaar zijn.

De sterrenwacht is geopend om 04.00 uur tot het einde van de verduistering. Er is o.a. een korte lezing over de maansverduistering, en een planetarium voorstelling met tekst en uitleg over de actuele sterrenhemel en over de maansverduistering. De lezingen zijn doorlopend. U kunt op elk gewenst tijdstip komen.

Aanmelden is niet nodig.

 

 

Print Friendly, PDF & Email