Vervolgcursus sterrenkunde

Vervolgcursus sterrenkunde

Op 15 januari 2018 begint in de Cosmos Sterrenwacht weer de vervolgcursus sterrenkunde. Onderstaand treft u het programma aan, met een korte toelichting op de inhoud. Zoals u ziet omvat het programma een aantal onderwerpen waarin dieper wordt ingegaan op enkele specifieke onderwerpen van de astronomie. De cursus is gepland op de maandagavonden 15, 22 en 29 januari en 5, 12, 19 en 26 februari van 19.30 uur tot 22.00 uur, met een pauze van 20.30 uur tot 21.00 uur.

De kosten bedragen € 75,- voor de gehele cursus; koffie of thee voor aanvang en in de pauzes zijn bij de prijs inbegrepen. Afzonderlijke cursusavonden bijwonen kan ook. De kosten bedragen dan € 15,-per avond. Interesse in sterrenkunde of enige kennis van de astronomie en/of natuurkunde is wenselijk voor het volgen van deze cursus een pré.

Programma vervolgcursus sterrenkunde 2018

 • Maandag 15 januari
  Oerknaltheorie, Het ontstaan van het universum – Pieter Boom
  De Oerknal en de ontwikkeling van het heelal.
  Tot in begin 1900 was alleen ons eigen sterrenstelsel “De Melkweg” bekend. Allerlei latere ontdekkingen zoals sterrenstelsels buiten onze Melkweg, de relativiteitstheorie, het uitdijende heelal enzovoort, hebben geleid tot de huidige theorie van de “big bang”, de oerknal. We nemen U mee langs de ontdekkingen die tot de oerknal theorie hebben geleid.
 • Sterevolutie, neutronensterren en zwarte gaten – Gerard Groener
  Sterren worden geboren, sterren vergaan. Dit gaat met veel dramatiek en gigantische krachten. In deze presentatie ziet u de levensloop van sterren, wat neutronensterren zijn en hoe zwarte gaten ontstaan.

 

 • Maandag 22 januari
  Geschiedenis van de zoektocht naar afstand aarde – zon.
  Geschiedenis naar de zoektocht van de snelheid van het licht.
  Al sinds de oudheid hebben wetenschappers zich afgevraagd hoe ver de verschillende hemellichamen van ons zonnestelsel verwijderd zijn van de aarde en of de lichtsnelheid eindig of oneindig is. De diverse pogingen antwoorden te vinden op die vragen worden besproken.

 

 • Maandag 29 januari
  Ruimtevaart – Gerard Kienhuis
  Technieken en astronomische toepassingen.
  Onder andere de volgende aspecten worden behandeld: het raketprincipe, de meertrapsraket, voortstuwingssystemen, de lanceerfase, keplerbanen, satellieten in een baan om de aarde en vluchten van verkenners naar de planeten. Verder wordt uitgebreid stilgestaan bij toekomstig bemande vluchten naar de planeet Mars waar op dit moment door meerdere partijen aan gewerkt wordt.

 

 • Maandag 5 februari
  Afstandsbepaling in het heelal – José Bliek
  Geschiedenis  en driehoeksmeting.
  Helderheidvergelijking –-standaardkaarsen.
  Toen de afstanden binnen het zonnestelsel eenmaal bekend waren ging de interesse uit naar de rest van het heelal. Stap voor stap werden de afstanden naar steeds verder               staande objecten gevonden. De technieken die werden ontwikkeld om dat mogelijk te maken passeren de revue.

 

 • Maandag 12 februari
  Radiotelescopie – Pieter Boom
  Theorie: elektromagnetische straling.
  Praktijk: radiotelesecopie. Elektromagnetische straling (golven).
  Zonder dat we er ons van bewust zijn worden we er door omringd. Radio, TV, GSM, Navigatie, Magnetron, Röntgen, allemaal maken ze gebruik van elektromagnetische straling. Welke ontdekkingen zijn er in het verleden gedaan en wat is de theorie achter deze elektromagnetische golven. En wat doen we ermee?

 

 • Maandag  19 februari
  Astronomische fotografie (duo presentatie)
  Geschiedenis van de astronomische fotografie – Hans van der Hulst.
  Al in het midden van de negentiende eeuw werd al over het gebruik van fotografie in de astronomie nagedacht. Het groeiend aantal mogelijkheden sinds 1880 om deze technologie te benutten wordt besproken.
 • Astrofotogafie in de praktijk – Gerard Groener
  Ooit zelf een foto willen maken van een sterrenbeeld, de maan of een planeet? Tijdens deze presentatie laat ik u zien hoe u met uw eigen digitale (spiegelrelex) camera de mooiste plaatjes kunt schieten. Een eigen camera meenemen mag.

 

 • Maandag 26 februari
  Relativiteitstheorie – Wim van Hoek
  Albert Einstein is véél meer dan alleen E=mc2. Door zijn geniale denkwerk weten we  nu dat we anders moeten kijken naar begrippen als tijd, lengte, massa en zelfs zwaartekracht! De cursusmodule behandelt aspecten van zowel de speciale als de algemene relativiteitstheorie, met een aantal sprekende voorbeelden ter verduidelijking!

Aanmelden:
Via het aanmeldingsformulier.
Via info@e-cosmos.nl
Bellen 0541-229700

 

Print Friendly, PDF & Email